Friday, December 23, 2011

(19/12/2011) Hangout bersama Zarul di Mid Valley

video
bila aku tengok balik video ni, baru aku perasan;
suara aku kecik
cara aku cakap sama macam abang aku

Pagi ni, aku bangun dalam pukul 8.30 pagi. Agak lambat sebab biasanya bangun dalam pukul 4.30 terus tak tidur. Tolong mak kat kedai. Cek handphone, ada mesej. Eh, Zarul? Baru aku teringat aku ada janji dengan dia nak keluar pergi Mid Valley. Apa lagi, kelam kabutlah. Mandi, cari baju, kasut, semua. Terus grab kunci kereta, drive ke stesyen bas Banting.

kesian kat Zarul, takkan lah nak jalan sorang-sorang. so, aku temankan dia.

aku yang buat decision nak cerita apa. baik betul Zarul.

Sampai Mid dalam pukul 11 pagi. 2 jam perjalanan sangatlah bosan sebab aku tertinggal novel. Tunggu Zarul, dia sesat. Dah lah dia salah naik bas, tertidur pulak tu. Sesuailah dengan peribahasa sudah jatuh ditimpa tangga. Dalam pukul 12.15 dia sampai. Sementara tunggu dia sampai, aku belilah tiket wayang dulu. Ni Zarul yang belanja. Cerita Mission Impossible. Pastu, aku pusing-pusing dalam Mid sorang-sorang macam orang gila. Bila Zarul sampai, aku jemput dia kat depan sox world.

sementara tunggu dia sampai, aku belikan tiket dulu

total dua tiket wayang tu guna duit dia. OKK kan..

Pastu, kitorang pergi makan kat food court oasis JE. Tak mampu nak makan kat food court atas. Mahal. Sedap pulak makan kat situ. Lepas makan, kitorang pusing-pusing lagi sementara tunggu movie start. Dalam pukul 1.35, kitorang gerak tgv. Movie start dalam pukul 1.45. fuhh, best gila movie tu. Gempak nak mampus. Pelakon dia pun berani mati punya.

Habis movie, dalam pukul 4 petang, kitorang terus ke surau. Solat jangan tinggal en. Lama gila duduk dalam pawagam tu, dah macam duduk dalm peti sejuk. After solat, kitorang pusing-pusing lagi. Lagi sekali Zarul belanja aku. Aiskrim Baskin Robbin. Satu scoop je dah RM5.50. tapi berbaloilah, sedap gila. Ni first time makan aiskrim mahal. Makan berjalan sambil pusing-pusing lagi. Nak habiskan aiskrim tu pun lama. Sayang nak habiskan.

rambut serabai. dah tak boleh disikat. tu aiskrim yang dia belanja. Baskin Robin kot.

Dalam pukul 4.45 kitorang turun surun. Solat asar pulak. After habis doa, aku sempat tegur budak belakang aku. Diorang nak buat Jemaah baru sedangkan ada Jemaah lain dalam surau tu. Diorang tak perasan mungkin.

After solat, kitorang balik. Tunggu tren punyalah lama. Zarul ke Rawang, aku ke KL Sentral tukar tren ke Klang. Time ni aku rasa kehilangan lagi. Sama macam aku rasa masa nak tinggalkan kawan-kawan kat KLCC after habis SPM tu. Aku tak boleh hidup tanpa kawan-kawan aku kot. Tapi kan, aku rasa tu last time lah naik KTM. Menyesal. Baik naik bas je balik. Sampai rumah dalam pukul 9 malam. Gara-gara naik KTM.

gambar vibrate. capture guna handphone je ni.

Thursday, December 15, 2011

lagu-lagu ini ditujukan khas untuk kawan-kawanku (ReviVena+)

*lirik ni aku ubah sikit


Ryan Cabrera - I Will Remember You


5 years later
time goes by fast
got my memories
and they will last
i try to keep it simple
cause i hate goodbyes
and i try to keep it simple
by telling myself that

I,
I will remember you
and all of the things
that we've gone through
there is so much I can say
but words get in the way
So were not together
I will remember you
I will rememberyou

We're a picture
In my mind
When I wanna find you
I just close my eyes
You'll never be that far from me
So don't say goodbye 'cause
You'll never be that far from me
I'm telling myself

You were there when I needed a friend
Thank you thank you
I never told you how much that meant
Gotta thank you thank you

I will remember you
And all of the things that we've gone through
There is so much I can say
but words get in the way




Edcoustic - Sebiru Hari Ini


Sebiru hari ini, birunya bagai langit terang benderang
Sebiru hati kita, bersama di sini

Seindah hari ini, indahnya bak permaidani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

Bukankah hati kita telah lama menyatu
Dalam tali kisah persahabatan Illahi
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
Hapus air mata meski kita kan terpisah
Selamat jalan teman
Tetaplah berjuang
Semoga kita bertemu kembali
Kenang masa indah kita

Sebiru hari ini


Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah



sumpah hidup aku sunyi gila tanpa korang di sisi..

Sunday, October 2, 2011

Apabila Prius Diubah Suai

Serius, Prius lepas di make up baru lah nampak serinya. Kalau tidak, hambar je kereta tu. Kat bawah ni, aku selitkan gambar Prius yang dah dimodified.








yang ni paling spesial, nak tahu lebih lanjut pasal kereta Prius 6 pintu ni, ikut link ni

Sunday, September 18, 2011

Meluah Perasaan Terkena Tempat


Satu hari tu, time kelas fizik, aku meluahkan masalah aku kat sorang minah ni. Bukan masalah negara, tapi masalah pelajaran. Dia ni budak aliran agama, aku ni pulak budak tekikal, segan nak cakap dengan dia. Aku ada masalah dengan add math, memanjang failed je. Dia kata add math senang. Hmm.. kalaulah aku boleh kata macam tu. Bila cikgu nak start mengajar, aku pergi lah duduk kat tempat aku. Tiba-tiba, minah tu datang, pas note kat aku..

Beli Keychain kat Central Market (CM)

Aku rindu gila kat akak keychain tu. Penat aku gelak melayan dia. Lepas aku siap order keychain tu, aku jalan-jalan lah sekitar CM. Dapat lah aku belikan Najwa secondhand.
yang biru tu aku punya, hitam najwa punya (Nokia 1280)

Lepas tu, aku lepak kat Restoran Es Teler77 (Juara Indonesia). Aku makan mie ayam pedas spesial. Macam biasa, pedas tu tak boleh tinggal. Cuba korang terbalikkan ejaan pedas tu, kan sedap jadinya.
mie ayam pedas spesial
Lepas makan, keluar je dari restoran tu, aku nampak pula gerai keropok lekor 'Leko-Leko (Keropok Lekor Terengganu)'. Spend lah RM5.00. Quite murah sebab mayonis yang dia letak sangat lah banyak. Beli dua bungkus. Satu untuk aku, satu untuk akak keychain. Saja nak belanja dia.
sedap kot keropok lekor ni. lembut~
Lepas tu, aku pergi balik kedai souvenir tu. "Awi, baru pukul 12.20 lah. Lagi sepuluh minit". Sebenarnya, aku just nak hantar keropok lekor tu. Belum puas pusing kat Central Market. Huhu, akak keychain suka, aku pun gembira. Lepas aku hulur keropok lekor tu, aku pusing-pusing bahagian dalam Central Market. Mencari kedai software yang biasa aku pergi. Tapi tak jumpa. Mungkin kedai tu dah pindah.

Lepas 10 minit, aku pergi semula kedai akak keychain. Dia tengah hias something. Dia tanya nama aku. Lepas tu, dia tulis nama aku kat atas benda tu. Sangatlah comel. Lepas selesai urusan, aku balik dengan hati yang gumbira!!!
antara keychain yang aku beli, semuanya sepuluh



ni dia yang aku kata comel tu. akak keychain tu bagi hadiah
nama aku tertulis atas benda comel tu
ada ucapan kat bawahnya. 'terima kasih, lenyapkan mimpi ngeri kenangan pahit biarlah berlalu pergi'


*apa lah nama akak tu eh?
*kalau tak silap, ni dah kali ke empat aku beli souvenir kat kedai akak keychain

Saturday, September 3, 2011

Adik-beradik Tidak Baik Bergaduh

Tadi, masa makan dengan mak dan abah, borak pasal keluarga. Dah jadi macam sesi luahan perasaan. Tak puas hati itu ini.

Abah pesan:
"Korang adik-beradik tak ramai, tak payahlah bergaduh"
"Masing-masing ada ego sendiri"
"Ego kau lain, ego abang kau lain"
"Masing-masing nak menang"
"Tak berfaedah pun bergaduh"

Jadi, dengan rasminya. Saya, Muhammad Zawawi bin Ramli, nak minta maaf kat abang-abang awie. Awie dah banyak buat salah. Terlalu ikutkan hati. Tak berfikir dahulu sebelum bertindak.

Itu saja. Selamat Hari Raya. 'Kbye<-------jadi trend kat facebook'

Thursday, September 1, 2011

Best Betul Pakai Blackberry ni - Bold 9900/9930

Sejak aku beli Blackberry Curve 8520 secondhand kat Wangsa Walk, aku baru sedar bahawa mudahnya bersosial menggunakan Blackberry. Tak payah tunggu ada wi-fi dah boleh online. Nak chat guna Yahoo Messenger, Windows Live Messenger, Google Talk, tak payah tunggu ada komputer. Nak melayari laman sosial seperti Facebook, Myspace, dan Twitter pun mudah. Terdapat aplikasi yang disediakan untuk kemudahan tersebut.

Baru-baru ini, Blackberry Research in Motion melancarkan model terbaharu. Model ini diberi nama Bold 9900 dan Bold 9930. Bila aku tonton video berkaitannya di Youtube, aku rasa, aku inginkannya. Model Bold ini menandingi model Torch yang sememangnya gah bagi pengguna Blackberry. Di bawah ini disertakan ciri-ciri model Bold 9900-9930

Liquid Graphics
Reach out and touch your smartphone like never before, swiping, pinching and zooming on the Liquid Graphics™ touch screen. Together with a 1.2 GHz processor, and a 24-bit high-res display, Liquid Graphics gives you fluid animations and instant response times.

The Thinnest BlackBerry Smartphone Yet
With an elegantly brushed stainless steel frame, sculpted surfaces and advanced composite backing, the BlackBerry® Bold™ 9900/9930 smartphones are as lightweight and durable as they are feature-packed.

Superior Performance
Fast and Powerful
Faster loading, faster scrolling, faster zooming. It's the fastest BlackBerry experience to date. The premium BlackBerry Bold 9900/9930 smartphones feature the most powerful engine ever in a BlackBerry smartphone.
Boldly go anywhere
Move from home to the coffee shop to the airport and to the office without missing a beat while connecting to Wi-Fi® hotspots wherever they're available.

BlackBerry 7 OS
Breakthrough technologies BlackBerry® 7 is the next generation BlackBerry OS, packed with powerful new features and innovative apps. Augmented reality introduces exciting new ways to interact with the world around you, and with Near Field Communication1 (NFC) built-in, you can connect with other NFC-enabled devices and smart tags.
A balancing act When you're done with work, turn your attention to the weekend - your BlackBerry Bold smartphone switches gears right with you. With BlackBerry® Balance™ technology, your work life and private life never mix—letting you use your BlackBerry smartphone for whatever life throws at you.

Capture life in HD
Inspiring, special and funny moments happen on the fly. Capture it all with 720p HD video recording and an impressive 5 MP camera.

Works the way you do
You're a natural-born multitasker, and so is your BlackBerry® smartphone. Whatever you're busy doing, all of your messages, updates and notifications keep coming through. Easily bounce from one thing to another—all at once.


Rekaan
Ketinggian    :4,53 / 115 mm
Lebar           :2,60 / 66 mm
Kedalaman   :0,41 / 10,5 mm
Berat            :4,59 oz / 130 g
Paparan Pintar Sentuh
VGA 640 x 480 resolusi tinggi
287 ppi
TFT LCD
2.8 "(diukur secara menyerong)
paparan 24-bit

Prestasi Berkuasa
Pemproses: QC 8655 1.2GHz

Ruang Untuk Digunakan
Memori: 768MB RAM, 8 GB eMMC
Memori boleh ditambah: Sehingga 32 GB uSD kad (pilihan)

Menaip Dan Memandu Arah Dengan Mudah
Kapasitif skrin sentuh
Trackpad optik
Kekunci ESC di sebelah kanan trackpad
Kekunci menu di sebelah kiri trackpad
35 papan kekunci bercahaya belakang
Kekunci berdedikasi: menghantar, suis (kuasa), menu, keluar, kamera (boleh diubah ikut kesesuaian pengguna, kemudahan kekunci), menambah/mengurangkan kelantangan (ke hadapan/undur untuk media, zoom untuk kamera), mute (main/jeda untuk media), kunci (bahagian tengah atas)

Mengambil Gambar Dengan Keyakinan
5 MP kamera
Rakaman video HD (720p)
4X Zoom Digital
Flash
Pengesanan muka dan Penstabilan Imej
Geo-tagging
Sifar pengatup sela masa
Pelbagai adegan mod

Jika Dicas Penuh
1230 mAh boleh ditanggalkan/bateri litium-ion boleh dicas semula

9930
CDMA masa berbual    : sehingga 6.6 jam
CDMA masa siap sedia    : sehingga 12.8 hari
GSM masa berbual    : sehingga 6.3 jam
GSM masa siap sedia    : sehingga 12.8 hari
UMTS masa berbual    : sehingga 5.9 jam
UMTS masa siap sedia    : sehingga 12.8 hari
Audio            : sehingga 50 jam
Video            : sehingga 7.4 jam

9900
GSM masa berbual    : sehingga 6.3 jam
GSM masa siap sedia    : sehingga 12.8 hari
UMTS masa berbual    : sehingga 5.9 jam
UMTS masa siap sedia    : sehingga 12.8 hari
Audio            : sehingga 50 jam
Video            : sehingga 7.4 jam

Sambungan Segera
Komunikasi Medan Hampir
Mod: aksesori berpasangan dan pembaca/penulis tag pintar

Berani ke mana-mana
Wi-Fi: 802.11 2.4 GHz b/g/n, 5GHz a/n
Wi-Fi® akses kepada BlackBerry® Enterprise Server
Akses Wi-Fi untuk BlackBerry® Internet Bundle
Melayari web IP menerusi Wi-Fi

Mencari Jalan
GPS bersepadu
termasuk BlackBerry® Maps

Kemegahan Muzik & Video
format video : .mp4, .m4a, .3gp, .m4v, .avi, .asf, .wmv
format audio : .mp4, .m4a, .3gp, .m4v, .avi, .asf, .wma, .mp3, .flac, .ogg, .aac, .amr, .wav, .mid
format gambar : .bmp, .jpg, .gif, .png, .tif, .wbmp
okey, penat dah guna google translate. hehe..

bagi pengguna maxis yang ingin mendapatkan Bold 9900/9930 ni, bolehlah ikuti link ini (klik sini)
bagi pengguna celcom pula (klik sini)
bagi pengguna digi pula (klik sini)

Tuesday, July 5, 2011

Perginya Nenek yang Aku Sayangi


Junior: Abang Awi, parent abang datang kat pos pengawal tu. Pergilah cepat.
Aku:    Ko jangan main-main. Tak kan lah parent abang datang malam-malam ni.

Aku just terfikir mungkin parent aku datang untuk hantar barang-barang yang aku pesan.

Junior: Betul bang. Kitorang tak tipu. Tapi abang sabar ye. Kat dunia ni banyak dugaan.

Aku dah fikir bukan-bukan. Tanpa menoleh, aku berlari anak ke pos pengawal. Terserempak dengan Cikgu Aini, dia tegur.

Cikgu Aini:     Zawawi, bila kakak awak nak datang? Tadi dia kata nak datang ambil awak. Eh, awak tak tahu cerita lagi eh? Nenek awak meninggal.

Aku hanya dapat balas. “inna lillah wa inna 'ilayhi raji'un”

 

Cikgu Aini:     Mana kad PB awak, cikgu nak tandatangan.

 

Kebetulan pulak time tu, buku PB aku kat Cikgu Hisham.

 

Aku:                Alamak cikgu, kad PB  saya ada kat Cikgu Hisham lah.

Cikgu Aini:     Tak apa. Awak bagi kertas. Cikgu tuliskan surat pengesahan.


Lepas selesai berurusan dengan Cikgu Aini, aku terus ke pos pengawal. Jumpa kereta abah, tapi tak ada orang. Aku keluarkan handphone aku, nak call abah. Tuptup, ada orang jerit nama aku. Sekali pandang, memang aku tak kenal. Gelap. Bila orang tersebut datang dekat baru aku dapat cam. Abang Azam, Abang Izul dan Som. Lepas beberapa urusan, kitorang mulakan perjalanan pulang dalam pukul 11.00 malam.

 

Dalam kereta aku hanya mampu menahan air mata aku daripada mengalir. Melayan lagu-lagu yang berkumandang dari radio Hitzfm. Sebenarnya, aku dah lama homesick. Dah lebih seminggu. Aku rindu rumah. Entah lah, seperti ada yang tak kena. Apa yang dibuat semua tak kena. Mood nak belajar pun tak ada. Masa nenek sakit, aku pernah suap dia. Tolong mak mandikan nenek. Urutkan nenek.

 

aku dan nenek semasa aku kecil

Alhamdulillah, kitorang selamat sampai. Dalam pukul 1.00 pagi. Aku salam semua tetamu yang ada kat rumah. Sangat ramai. Masuk ke rumah. Aku terus terlihat satu jasad terbujur kaku. Nampak mak, terus aku salam. Cuba menahan air mata daripada mengalir, tapi tak ku mampu. Mengalir laju tanpa sebarang sekatan. Mak tanya, nak tengok muka nenek? Aku hanya menggeleng. Aku tak mahu tangisan aku berterusan.

 

Aku ambil Yassin, aku bacakan untuk nenek di sebelah jasadnya. Semasa aku baca, ada orang selak kain untuk melihat muka nenek. Pergh.. automatik air mata aku laju je mengalir. Terus berhenti baca Yassin. Malam tu, aku tidur lambat. Tak dapat nak tidur. Dalam pukul 4 baru dapat tidur.

 

Keesokannya, ramai tetamu datang ke rumah aku. Aku tolong menguruskan jenazah untuk dimandikan. Aku dan abang aku angkat nenek ke tempat mandian. Terasa badan nenek ringan, tak seperti sebelum ni. Sementara tu, tetamu di luar bacakan Yassin. Aku dapat sembahyang jenazah. Nasib baik sempat. Lepas tu, aku iringi jenazah ke kubur. Aku drive kereta Kembara mak aku. Ingatkan ramai nak tumpang, rupanya semua nak naik kereta sendiri.

 

Masa kat kubur, aku tak berhenti menangis. Itu lah kali terakhir aku dapat lihat wajah nenek aku. Wajahnya cengkung. Terbayang kenangan-kenangan lalu bersama nenek. Selesai urusan pengkebumian nenek, sedara mara yang lain melawat kubur sedara mara diorang.

 

*sori lah kalau ayat aku tunggang langgang. penat sangat time menaip ni.

*dah tak tahu nak ayat camana

Friday, June 24, 2011

Tanggungjawab Sebagai Ibu Bapa

Tiba-tiba aku tergerak untuk menulis berkaitan tanggungjawab ibu bapa ni.. khas untuk panduan Abang Zaki dan Kak Mary yang akan mendapat anak pertama tidak lama lagi, dan amnya untuk semua pasangan ibu bapa di dunia ini..

Abang Zaki dan Kak Mary

Semasa Mengandung

  1.  Ibu bapa hendaklah sentiasa mendekatkan diri kepada Allah dengan melakukan ketaatan dan meninggalkan perkara maksiat
  2.  Ibu bapa wajib menunaikan kewajipan agama dan bersabar serta melazimi membaca Al-Quran
  3. Bapa hendaklah sentiasa menjaga akhlak dan berdoa supaya dikurniakan anak yang soleh
  4. Bapa bertanggungjawab memastikan keselamatan isteri dan kandungannya
  5. Ibu dikehendaki membuat pemeriksaan kesihatan dari semasa ke semasa sebagaimana dinasihatkan oleh ahli perubatan
  6. Ibu perlu mengawal sistem pemakanan secara seimbang dan mestilah berasal daripada sumber yang halal
  7. Ibu hendaklah banyak berehat untuk mengelak daripada berlaku tekanan perasaan.

Selepas Melahirkan Anak

·         Tanggungjawab terhadap bayi yang baru lahir, ibu bapa disunatkan untuk..
1.       Azan dan iqamat di telinga bayi
2.       Mentahnik – memasukkan buah tamar atau buah-buahan lain yang manis kebahagian atas mulut (lelangit) bayi
3.       Menamakannya dengan nama yang baik
4.       Mencukur rambutnya
5.       Memberi sedekah sekadar nilai emas atau perak yang sama berat dengan timbangan seluruh rambutnya
6.       Melakukan aqiqah dengan menyembelih kambing atau ternakan al-an’am

*sumber: buku teks Pendidikan Islam Tingkatan 5..

Sebenarnya banyak lagi, tetapi ini antara yang penting.. awi doakan abang Zaki dan Kak Mary dapat anak yang soleh/solehah..

Wednesday, June 22, 2011

Blogku Berhabuk


Lama dah tak update blog ni.. tak ada masa nak usik.. kalau diikutkan, macam-macam yang aku nak ceritakan..

Nantikan… aku ingin menulis berkaitan TANGUNGJAWAB KEIBUBAPAAN.. khas untuk kakak dan abangku yang akan mendapat anak pertamanya tidak lama lagi..

Thursday, April 7, 2011

Pertandingan Drama SBP Zon Tengah 2011 - SBP Integrasi Gombak


juga boleh klik link ini

juga boleh klik link ini

Lokasi Pertandingan: SMAP Kajang
Tarikh: 3 April 2011
Hari: Ahad
Watak-watak
1. Princess - Wan Dhiya Athirah
2. Meg - Tasneem
3. Sally and Tutor - Syazwani
4. Nick - Amirul Hakim
5. Guard - Naufal Shahzahda
6. Honor - Izzah Athirah
7. Fairy Godmother - Ameerah Mardhiyah (Pemenang Pembantu Pelakon Terbaik)
8. kids - Aisyah, Nazira Adlin, Qurratu Aini
9. Nanny Janie - Zawani
10. Scribe - Fareez Azfa
11. King - Amiruddin

kru-kru
1. audio and soundeffect - Muhammad Zawawi
2. lighting - Fareez Azfa, Amiruddin, Naufal Shahzahda
3. ketua props - Farah Atikah

Sebelum Pertandingan
 
make up-make up

Selepas Pertandingan
singgah makan-makan kat rumah Que

Friday, March 18, 2011

Message from Puan Saidah

this message is forwarded from Kak Pipah for us reviVena+
kawan-kawan, mari baca ya!

Assalamualaikum w.b. t.
My dear students…
I know, this sudden transfer may come as a shock to all of you
Please, do forgive me for not telling you beforehand
Even without exchanging goodbyes
I am sure that this will not be the end of the road for us
It hurts my heart to leave you, it really does
Just when we were having so much fun together
But nothing, nothing happens without a reason
I may be teaching in another school
I may be mingling with other students
But my heart will always be you
INTEGOMB will stay with me forever…
Do not consider my new school  as an enemy for you to beat
Consider it as a booster for you
To put up your efforts  even harder
And stay on top above others
Take it up as a challenge
I look forward  to see the outcome…
Best of luck to all of you
Even if I have never taught you Physics
I hope that I did teach you one thing
INTEGOMB is a school for CHAMPIONS
Your seniors have proved  it
And so shall you…
Keep it up!
Do not give up
There is still time
But do not waste it
Believe in your teachers
As they believe in you
I have my utmost faith
In all the teachers
I am sure they will lead you to even greater success
I left
Knowing that they are there
To guide you
And to protect you
So long
Till we meet again…

Puan Nor Saidah Che Hassan ( Your Former Teacher )

Thursday, March 17, 2011

Lirik Apa Tu???

cerita dia begini, tadi masa aku kat kedai basuh kereta, aku duduk kat satu side yang memang menghadap abang tu yang gilap lampu depan sampai berkilat. time tu juga lah lagu kat radio berkumandang. lagu malique ft najwa- senyum. abang tu pun ikut lah nyanyi. yang lawak nya, dia nyanyi macam ni

PANCUT luar
PANCUT dalam
PANCUT sana sini
Kalau saya PANCUT
Awak mesti PANCUT sekali
Kalau kita PANCUT
Semua orang berjangkit
Bila semua orang PANCUT
Dunia tiada penyakit

Okey, lirik tu sangat lawak bagi aku. mengilai aku gelak kat situ. tak payah nak cover. tapi, jangan pulak korang nyanyi macam ni eh. sangatlah tidak senonoh :D

Sunday, March 13, 2011

Cikgu Saidah, we love you!!!

Tak tahu nak describe macam mana. Beliau sangatlah berbeza dengan cikgu lain. Banyak tagline dia buat. Coz we're Jabirian. Sometimes, teachers are cheaters. Tak heran pon. etc. Hah, korang bacalah apa yang diorang dah cakap kat blog diorang ni..

  1. Amira Faqihah : http://eyeemaiareyeleventen.blogspot.com/2011/03/hilangnya-dirimu.html
  2. Tasneem : http://aneemjojo.blogspot.com/2011/03/miss-her.html
  3. Tasneem : http://aneemjojo.blogspot.com/2011/03/my-tears-drop-again-when-i-read-this.html
  4. Nuranishya: http://schalicious.blogspot.com/2011/03/kad-yang-kami-buat-untuk-teacher-saidah.html
  5. Nuranishya: http://schalicious.blogspot.com/2011/03/kenangan-kami-bersama-teacher-saidah.html
  6. Izzati Saidi: http://lollmaorotfl.blogspot.com/2011/03/cause-we-are-jabirian.html
  7. Siti Noor Hanis: http://ninisikacak.blogspot.com/2011/03/when-youre-gone.html
Cikgu, saya minta maaf banyak-banyak kalau ada salah silap. Saya selalu tertidur dalam kelas cikgu.. Maaf sesangat. Kat bawah ni, slideshow time majlis perpisahan.. Credit to Ainisya

Saturday, February 5, 2011

AKU HAPPY!!!

9:45 malam. Alhamdulillah.. Penantian aku selama ni berhasil.. Nak tau apa bendanya? Hehehe.. Kucing aku akhirnya beranak juga.. Mesti abang aku tak sabar nak tengok. Haha.. Aku yang jadi bidan terjun. Kat bawah ni aku sertakan video..



Mula-mula Panda beranak kat dalam kotak. Mungkin kotak tu sempit, dia keluar, pergi atas tilam mak aku kat ruang tamu. Habis penuh dengan darah tilam tu. Nak alihkan dia, kesian pula.. Kesian mak aku, tak dapat mak nak tidur kat sebelah nenek. Yang peliknya, kucing lain kalau nak beranak, mesti menyorok, tak bagi anak dia dipegang, tapi kucing aku, lain pula. Seboleh-bolehnya nak beranak sebelah mak aku. Mak aku bergerak sikit, dia ikut. Mak aku berdiri dia nak ikut juga. Kesian kat anak dia yang masih melekat kat bontot tu. Mungkin dia nak mak aku temankan kot. Ha.. Tengoklah gambar-gambarnya..
masa mula-mula Panda nak beranak
keluarlah anak pertama
kesian, ada seekor mati
ni yang aku kata pelik tu, tengah beranak, nak mak aku temankan
eh, ada lagilah.. lahir atas tilam
kesian Panda, tercungap-cungap dia
eh, keluar lagi seekor lah.. dah empat dah..
selepas 10 minit, keluar lagi seekor, menjadikan jumlah anak Panda 5 ekor

Barulah aku tahu macam mana peritnya nak melahirkan anak. Huhu...

Thursday, February 3, 2011

Profile Facebook

hehe.. best pula edit-edit facebook tadi.. nak tengok hasilnya?
cantik tak? hehe.. first time cuba ni.. korang pun boleh cuba.. ikut link ni

Wednesday, February 2, 2011

denda dulu-dulu

Korang ingat tak masa kita sekolah rendah dulu? Rindu gila kot zaman tu. Rasa macam nak kembali ke zaman sekolah rendah balik je. Korang pernah tak buat salah atau degil dalam kelas? Mesti pernah kan..



Aku ingat lagi, bila ada pelajar nakal dalam kelas, nanti cikgu pindahkan budak tu duduk sebelah lelaki/perempuan (bertentangan dengan jantina dia) supaya dia malu dan senyap. Heh, lawak kot kalau dikenang semula. Korang bayangkan kalau denda macam tu dibuat untuk budak zaman sekarang ni. Perghh, makin bising dibuatnya. Bukannya malu, tapi suka. Bak kata Cikgu Zul Top, "Kang ada bendera naik tu kang"..



Ahah.. itu dulu kan.. Sekarang kalau pelajar nakal je, cikgu panggil ibu bapa datang sekolah. Biar ibu bapa sendiri yang denda anak dia..

Tuesday, February 1, 2011

Warden Melampau

Pernah tak korang rasa, apa yang warden buat, menyebabkan korang tak puas hati. Ya, memang warden bertugas untuk jaga kita. Kita perlu hormat diorang. Tapi, ada diorang fikir perasaan kita lepas diorang buat sesuatu? Mungkin ada, tapi aku rasa tak semua warden macam tu. Kat bawah ni, aku nak cerita sikit pasal warden kat sekolah aku. Memang aku tak puas hati gila dengan diorang.

buku, modul, fail semua kena buang
Perkara ni berlaku masa akhir tahun form 4. Aku tinggalkan buku-buku, fail-fail, modul-modul, alat-alat tulis yang aku rasa tidak perlu dibawa pulang ke rumah. Nak bawa balik pun buat apakan? Bukannya aku nak buka. Hari pertama aku balik sekolah (tahun ni), aku pergi lah cek barang-barang yang aku tinggalkan kat kelas form 4. Aku terkejut, terkesima. Buka locker, aku tengok fail tinggal satu. Aku punya laci kecil pun tak ada. Aku cari kat almari depan kelas, mungkin ada orang alih ke situ, memang banyak fail kat situ, tapi, tak ada satu pun aku punya. Satu fail yang tinggal tu pun dah kosong, isinya dibuang, dan fail tu dirosakkan.

Aku geledah satu-satu locker kat belakang kelas, tapi tetap tak jumpa. Aku cek lah tong sampah. Aku terkejut lagi. Laci kecil aku ada dalam tong sampah tu. Aku cek isinya. Kosong. Segala macam alat tulis dalam tu semua dah tak ada. Sumpah aku bad mood sepanjang hari tu. Budak lain semua happy dapat jumpa kawan semula.

Malam tu, kat surau, ada sorang warden ni buat pengumuman. Dia cakap "Kenapa awak semua sanggup jadikan cikgu-cikgu, warden-warden kat sekolah ni kuli awak nak buang barang -barang awak" Kepala otak dia!!!! Malam tu, memang aku menyumpah-nyumpah warden tu. Memang lah sebelum PB, cikgu ada kata kosongkan kelas. Tapi, takkan lah pelajar tak boleh nak tinggalkan buku-buku, nota-nota yang kitorang nak guna balik tahun depan. Sumpah aku kata diorang tak fikir pasal pelajar.

Korang fikir balik, semua tu duit, semua tu ilmu. Kalau dijumlahkan barang-barang aku yang kena buang, mencecah ratusan ringgit. Bukannya sepuluh sen, ni ratusan ringgit. Aku tahu, bukan aku seorang je yang barangnya kena buang, ramai lagi. tapi diorang tak kisah, diorang kaya, dan mungkin diorang tak hargai barang-barang diorang yang kena buang tu. Aku tak berdaya nak protes kalau aku seorang je yang pertikai isu ni. Kalau lah parents aku orang berpengaruh, dah lama aku saman warden tu. Tak guna betul!!!


aku sakit perut dan warden buat tak tahu
Perkara ni belaku dalam minggu ke-3 persekolahan. Satu malam, aku sakit perut, masuk angin. Memang perut aku selalu masuk angin dan aku ada simpan ENO dalam beg aku. Kebetulan malam tu stok ENO aku habis. Aku berjalan sambil menahan sakit ke pondok jaga untuk minta diorang belikan ENO kat kedai runcit depan sekolah. Dengan selamba, pak guard tu kata "TAK BOLEH! WARDEN TAK BAGI!".. Bodoh apa dia tu, aku sakit perut ni. Aku bergerak ke bilik sakit nak cari warden. Dia tak ada. Aku tunggu. Lepas beberapa minit, dia sampai kat bilik sakit. Terus aku kejar dia, cakap aku nak beli ENO, sakit perut nak mampus. Dengan muka seposen, dia kata "tak payah, dalam bilik sakit tu banyak ubat, pergi cari sendiri". Kepala otak dia lagi!!! Tahu lah yang perut dia besar. Tak boleh ke nak ambilkan ubat tu untuk aku. Aku pun mencarilah ubat dalam laci, almari yang ada dalam tu. Malang. Sebiji pil, sebotol ubat haram pun aku tak jumpa. Lalu, aku keluar bilik sakit. Aku hempas pintu bilik sakit tu sekuat hati. Mampus diorang nak kata apa.

Masuk ke kelas, aku tahan sakit perut tu sampai keluar air mata sampailah masa prep habis. Satu nota, homework pun aku tak sentuh malam tu. Susah sangat ke dia nak izinkan aku beli ENO tu. Bukannya pakai duit dia pun. Duit aku gak.

*lantak lah korang nak kata apa, asalkan hati aku lega dapat luahkan kat sini
*nanti aku edit lagi entry ni, aku nak letak gambar fail aku yang rosak, dengan laci aku yang dah kosong

Monday, January 31, 2011

Aku Keliru, Aku Buntu

korang pernah terfikir tak pasal nak lanjutkan pelajaran lepas SPM. Sama ada nak sambung belajar dalam negara atau luar negara. Ya, itulah yang aku sedang fikirkan. Banyak perkara yang berkait bila fikir pasal masalah aku ni.

belajar oversea
Aku teringin sangat nak belajar kat oversea tu. Cikgu-cikgu kat sekolah selalu bangga-banggakan ex-students yang dapat lanjutkan pelajaran diorang ke oversea. Dan, aku rasa peluang kerjaya aku lebih cerah kalau aku sambung belajar kat luar negara. Tapi, bila fikir dari sudut lain, aku tolak sekeras-kerasnya untuk belajar kat luar negara. Korang ada baca surat khabar semalam? Pasal rusuhan pelajar kat Mesir tu? Aku takut jika perkara sebegitu berlaku.

belajar dalam negara
Mungkin ini cara terbaik. Faktor utama yang menyebabkan aku fikir untuk belajar dalam negara ialah keluarga. Ya, aku anak bongsu, anak terakhir daripada tiga orang adik beradik. Aku mesti jaga mak abah aku. Kedua-dua abang aku dah berkeluarga. Mesti diorang sebuk untuk mengurus keluarga diorang. IPTA kat sini pun dah setanding dengan unversiti kat luar negara tu..

ni baru sentuh pasal nak sambung belajar kat mana, belum lagi bercakap pasal kerjaya dan course yang nak dipilih. kalau korang ada apa-apa cadangan, sila tinggalkan komen..

Sunday, January 30, 2011

Sebulan Sebagai Pelajar Tingkatan 5

Yup, bergelar sebagai calon SPM sangat memenatkan. Kelas dari pagi sampai ke petang, sambung lagi pada waktu malam. Cuti Tahun Baru Cina barulah sempat aku nak belek-belek blog ni. Kat bawah ni antara perkara menarik yang aku nak kongsi..

dorm yang sangat bahagia
Aku bergerak ke asrama sambil menarik bagasi aku yang berat seperti diisi dengan batu-bata dengan harapan aku dapat dorm paling atas. Mungkin orang bertanya, "kenapa nak dorm paling atas? kan penat nak panjat tangga tu". Bagi aku tak penat, sebab aku ni jenis yang tidak suka bersukan, jadi aku gunakan tangga tu sebagai medium untuk aku keluarkan peluh. Hehe.. Bila aku sampai kat lobi asrama, aku cek nama aku dalam senarai yang ada. Dalam hati berkata, "huh! dapa dorm paling bawah (Harmoni 1)? OMG! aku taknak". Cover muka sikit sebab time tu ramai parents lepak kat lobi asrama. lepas tu, aku angkatlah barang-barang aku tu ke dorm aku. Nasib baik tak jauh. Ahaks.. Lepas beberapa hari, baru aku tau yang aku disumbatkan ke dalam 4 dorm paling bawah sebab aku dilabel pelajar bermasalah. Ahah, satu dorm semua pelajar bermasalah, best tak? Perghh, bagi aku best gila kot, semua sekepala..

dalam kelas yang sempoi
Ermm.. kebiasaannya, kelas pertama akan dimulakan dengan sesi perkenalan bukan? Tapi, kelas aku, dimulakan dengan nada tinggi oleh cikgu. Yup, cikgu marah. Kitorg masuk lambat ke kelas. Hehe.. Dalam kelas, aku duduk kat barisan paling depan tepi tingkap menghadap ke kantin. Itu mungkin ujian paling besar bagi aku. Kadang-kadang time cikgu sedang mengajar, aku terhidu masakan acik kantin tu, perghh.. Secara automatik aku menoleh ke kantin. Termenung. Sambil-sambil tu usha awek kat bawah. Huhu..

kiambang bertaut form 1
Majlis untuk pelajar form 1 menunjukkan bakat diorang sebagai penutup sesi orientasi. Malam tu, aku dengan rela hati bertugas sebagai photographer. Heh, penat gila kot~ Yang paling best, bila Abang Wafi bagi pinjam dia punya DSLR. Nikon D7000. Aku punya lah gembira. Terasa seperti potographer profesional pula. Hehe.. Mula pada malam tu juga. sekolah aku diserang histeria. Uh, menyeramkan.

*dah kering idea nak tulis apa. nanti aku sambung lagi bila ada idea..