Friday, January 13, 2012

Saya Support Kawan-kawan Saya

*post kali ni agak emo sikit.

siapa lah yang tak sayang kawan kan? saya sayang semua kawan saya. saya support apa yang mereka buat (yang positif je lah). i try to do the best to support them. pendek kan cerita lah..

ada sorang kawan saya ni nak masuk modelling. bila saya dengar berita tu, saya terasa bangga sebab ada kawan yang berkebolehan macam dia. saya pun tolong dia, support dari belakang. masa dia nak apply modelling tu, saya ajak dia guna internet kat rumah saya sebab masa tu internet kat mcd (tempat biasa kitorang lepak) bermasalah.

dengan menggunakan laptop saya, internet rumah saya, dia apply modelling tu. most of the picture attached in the email pun saya yang pilih kan. tapi, saya agak terasa bila dia post ni kat wall dia...

dia tak mention nama saya dalam post tu. agak terasa lah. again saya cakap, TERASA SEPERTI DIPERGUNAKAN!

*kepada kawan saya yang diceritakan kat atas ni, jangan ambil hati, aku cuma melayan perasaan je. aku ni kuat merajuk. sori..

Saturday, January 7, 2012

Meluah Perasaan: Terasa Seperti Dipergunakan

Saya sayang kawan-kawan saya. Saya suka tolong mereka. Tapi, tak semua lah yang saya mampu tolong. Kadang-kadang saya terasa seperti dipergunakan. Abang saya selalu pesan, "kalau nak tolong orang tu boleh, tapi berpada-pada. Jangan sampai kita dipergunakan".

Alhamdulillah saya ada pelbagai kemahiran. Kemahiran yang tidak diluluskan oleh mana-mana universiti. haha.. Memanglah saya tak cakap yang saya perlukan bayaran bagi setiap khidmat yang saya buat. Tapi tolonglah faham. Kalau hantar kedai, RM50 pun kadang-kadang tak cukup. Itupun kalau berkaitan komputer atau handphone lah. Kalau bab minyak kereta, lagi lah.. Dah banyak melabur. Tolong kawan hantar sana, hantar sini.

Tak bermakna aku nak bayaran tu. Bayarlah dengan apa yang mampu. Belanja makan ke, wayang ke, top-up ke, apa-apa aje lah. Yang penting ikhlas. Kalau setakat terima kasih, dah bosan dengar. Bukan nak berlagak, tapi ni lah namanya luahan hati.

*menaip dengan hati yang pasrah.

hihi. mereka memahami :)

Tuesday, January 3, 2012

Bawah 12 Tahun Dilarang Masuk


lepas saya solat zohor semasa kerja semalam, ada sorang pakcik tunggu di kaunter, nak print katanya. saya pun ambillah pendrive dia. sumbat kat komputer. lalu, bermulalah perbualan antara kami berdua.

pakcik   : abang ni baru kerja ke?
saya     : a,ah cik. mula sabtu lepas, dah tiga hari lah kerja kat sini.
pakcik   : ha, print dokumen tu, 'surat tuntutan ketua kampung'
saya     : ???
pakcik   : abang nampak tak kat pintu tu ada tulis apa?
saya     : yang '12 tahun ke bawah tidak dibenarkan masuk' tu ke cik?
pakcik   : ha. abang nampak tak budak-budak tu? kenapa bagi diorang masuk?
saya     : (speecless)
pakcik   : nanti cakap dengan diorang, tak faham bahasa betul.
saya     : 60sen cik.
pakcik   : (hulur duit, lalu pergi begitu saja)

bagi saya lah kan, apa lah salahnya budak-budak bawah 12 tahun duduk dalam cc ni. diorang bukannya boleh guna komputer dalam ni. diorang just temankan kawan diorang. budak yang boleh guna komputer dalam cc ni perlukan akaun. dan dalam akaun tersebut perlukan no kad pengenalan.

mereka juga perlukan hiburan. just think positive lah, diorang nak guna komputer mungkin diorang ada kerja rumah. assignment yang cikgu bagi untuk cuti akhir tahun. buat folio ke, apa ke. kalau diorang nak main game pun apa salahnya? itu saja pendapat saya. sekian.

Friday, December 23, 2011

(19/12/2011) Hangout bersama Zarul di Mid Valley

video
bila aku tengok balik video ni, baru aku perasan;
suara aku kecik
cara aku cakap sama macam abang aku

Pagi ni, aku bangun dalam pukul 8.30 pagi. Agak lambat sebab biasanya bangun dalam pukul 4.30 terus tak tidur. Tolong mak kat kedai. Cek handphone, ada mesej. Eh, Zarul? Baru aku teringat aku ada janji dengan dia nak keluar pergi Mid Valley. Apa lagi, kelam kabutlah. Mandi, cari baju, kasut, semua. Terus grab kunci kereta, drive ke stesyen bas Banting.

kesian kat Zarul, takkan lah nak jalan sorang-sorang. so, aku temankan dia.

aku yang buat decision nak cerita apa. baik betul Zarul.

Sampai Mid dalam pukul 11 pagi. 2 jam perjalanan sangatlah bosan sebab aku tertinggal novel. Tunggu Zarul, dia sesat. Dah lah dia salah naik bas, tertidur pulak tu. Sesuailah dengan peribahasa sudah jatuh ditimpa tangga. Dalam pukul 12.15 dia sampai. Sementara tunggu dia sampai, aku belilah tiket wayang dulu. Ni Zarul yang belanja. Cerita Mission Impossible. Pastu, aku pusing-pusing dalam Mid sorang-sorang macam orang gila. Bila Zarul sampai, aku jemput dia kat depan sox world.

sementara tunggu dia sampai, aku belikan tiket dulu

total dua tiket wayang tu guna duit dia. OKK kan..

Pastu, kitorang pergi makan kat food court oasis JE. Tak mampu nak makan kat food court atas. Mahal. Sedap pulak makan kat situ. Lepas makan, kitorang pusing-pusing lagi sementara tunggu movie start. Dalam pukul 1.35, kitorang gerak tgv. Movie start dalam pukul 1.45. fuhh, best gila movie tu. Gempak nak mampus. Pelakon dia pun berani mati punya.

Habis movie, dalam pukul 4 petang, kitorang terus ke surau. Solat jangan tinggal en. Lama gila duduk dalam pawagam tu, dah macam duduk dalm peti sejuk. After solat, kitorang pusing-pusing lagi. Lagi sekali Zarul belanja aku. Aiskrim Baskin Robbin. Satu scoop je dah RM5.50. tapi berbaloilah, sedap gila. Ni first time makan aiskrim mahal. Makan berjalan sambil pusing-pusing lagi. Nak habiskan aiskrim tu pun lama. Sayang nak habiskan.

rambut serabai. dah tak boleh disikat. tu aiskrim yang dia belanja. Baskin Robin kot.

Dalam pukul 4.45 kitorang turun surun. Solat asar pulak. After habis doa, aku sempat tegur budak belakang aku. Diorang nak buat Jemaah baru sedangkan ada Jemaah lain dalam surau tu. Diorang tak perasan mungkin.

After solat, kitorang balik. Tunggu tren punyalah lama. Zarul ke Rawang, aku ke KL Sentral tukar tren ke Klang. Time ni aku rasa kehilangan lagi. Sama macam aku rasa masa nak tinggalkan kawan-kawan kat KLCC after habis SPM tu. Aku tak boleh hidup tanpa kawan-kawan aku kot. Tapi kan, aku rasa tu last time lah naik KTM. Menyesal. Baik naik bas je balik. Sampai rumah dalam pukul 9 malam. Gara-gara naik KTM.

gambar vibrate. capture guna handphone je ni.